Mücevher bedenden koparsa neye dönüşür?
Küratörlüğünü Dr. Feride Çelik’in üstlendiği “Aliens” sergisiyle, takılamayan ve taşınamayan, ancak mekânda devleşen “yabancı” formların dünyasına davetlisiniz.
Ali Rıza Akdolu, mücevherin o çok tanıdık dünyasını ölçek ve temsil üzerinden yeniden kurguluyor. Alıştığımız o ışıltılı taşlar ve metalik dokular, bu kez bedene eşlik etmek için değil, onun yokluğunu vurgulamak için karşımızda.
Bu sergide yabancı olan nesnenin kendisi değil; bizim onunla kurduğumuz o yeni ve mesafeli ilişki. Süs, kimlik ve aidiyet kavramlarının sınırlarını birlikte keşfedelim.

Aliens
Mücevher, tarihsel olarak bedene yakınlığıyla anlam kazanan bir nesnedir. Tenle kurduğu temas, onu süs, kimlik ve aidiyetle örülü bir bağlama yerleştirir. Aliens, bu yakınlığı bilinçli olarak askıya alır. Bedenden koparılan mücevher, işlevini yitirerek hacim kazanır ve mekânla ilişki kuran bağımsız bir varlığa dönüşür.

Ali Rıza Akdolu’nun mücevher tasarımından beslenen üretim pratiği, bu sergide ölçek ve temsil üzerinden yeniden düşünülür. Tanıdık taş yüzeyleri, metalik dokular ve incelikli işçilik, izleyicide bir aşinalık duygusu yaratır. Ancak bu aşinalık geçicidir. Nesneler artık takılamaz, taşınamaz; bedene eşlik etmek yerine onun yokluğunu ima eder. Mücevherin bedene özgü samimiyeti, bedensizleşmiş bir mesafeye dönüşür.
Heykeller, organik ile yapay arasında konumlanan formlarıyla ne tamamen dekoratif ne de bütünüyle anlatısaldır. Bir şeye aitmiş, bir yerden gelmiş ya da başka bir bağlamdan koparılmış hissi uyandırırlar. Bu belirsizlik, serginin merkezindeki “yabancı” kavramını sabit bir kimlik olarak değil, ilişkisel bir durum olarak ele alır. Yabancı olan, nesnenin kendisi değil; izleyicinin onunla kurduğu ilişkidir.
Aliens, süsleme fikrini askıya alarak değerin nasıl üretildiğini sorgular. Değer, artık taşın maddeselliğinde ya da işçiliğinde değil; nesneyle karşılaşma anında ortaya çıkar. Sergi, izleyiciyi tanıdık bir estetik üzerinden, süs, kimlik ve aidiyet kavramlarının çözülmeye başladığı bir eşikte durmaya davet eder.
Dr. Feride Çelik
Küratör
SERGİ SÜRESİ: 26 Şubat-31 Mart 2026
GALERİ FE : Cemil Topuzlu Cd. Deniz Apt. No:66/2, 34730 Kadıköy/İstanbul
Telefon: (0216) 368 03 78



