ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025’İN ODAĞINDA 21. YÜZYIL VAR
23 Mayıs’ta sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanan Engelsiz Filmler Festivali, “Bir Çağ Yangını” bölümüyle 21. yüzyılın ilk çeyreğini ve yaşadığımız krizleri odağına alıyor.
Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali, 23-29 Mayıs 2025 tarihleri arasında Goethe-Institut Ankara’da gerçekleşecek. Tüm gösterim ve etkinliklerin ücretsiz olarak takip edilebileceği festival; görme, işitme ve ortopedik engeli olanların ihtiyaçlarına cevap veren, erişilebilir bir festival olarak on üç senedir sinemaseverlerle buluşuyor.
Festival süresince takip edilebilecek “Kısa Film Yarışması”, “Filmfest Dresden: Tamamen Politik” ve “Çocuklar İçin” seçkileri ile birlikte, Engelsiz Filmler Festivali 2025 “Bir Çağ Yangını” başlığı altında 21.yüzyılın krizlerle geçen ilk çeyreği üzerine birlikte düşünmeye ve konuşmaya davet ediyor.
Yangının izleri her yerde
Belgeselleri ile yaşadığımız çağın siyasi iklimini en iyi anlatan yönetmenlerden biri olan Adam Curtis’in bir uzun ve üç kısa belgeseli “Bir Çağ Yangını” bölümünde izlenebilecek filmler arasında yer alıyor. Hakikat sonrası dünyanın adım adım nasıl inşa edildiğini anlatan HiperNormalleşme (HyperNormalisation), ana akım medyanın toplumları nasıl pasifize ettiğini konu edinen “Ah Vah”çılığın Yükselişi (The Rise of “Oh Dear”-ism), 24 saatlik haber döngüsünde, internetin de etkisiyle birlikte anlaşılması giderek zorlaşan kaotik karmaşayı 2014’te yaşanan küresel olaylar üzerinden ele alan “Ah Vah”çılık ve Doğrusal Olmayan Savaş (“Oh Dear”-ism II & Non-Linear War), ana akım medya ve siyasal iktidarın dönüşümünü TV gazetecisinin rolü üzerinden açıklayan TV Gazeteciliğinin Yükselişi ve Düşüşü (The Rise and Call of the Journalist) İngiliz belgeselcinin bu bölümde izlenebilecek belgeselleri. Bu bölümde; İzmir’deki aile evine dönen karakterinin yaşadığı değişimi, şehri yaşanmaz kılan bir çevre felaketi üzerinden anlatan, Emre Yeksan’ın yönettiği Körfez (The Gulf), Bertnard Bonello’nun yönettiği sıradan bir Paris günü 10 gencin sokağa çıkmasıya başlayıp tüm şehri saran olayları konu eden Nocturama: Paris Yanıyor (Nocturama) ve Japon yönetmen Kiyoshi Kurosawa’nın bir kasabada yaşanan tuhaf olaylar ve bu olayları araştıran bir gazetecinin hikayesine odaklandığı Yok Olmadan Önce (Before We Vanish) filmleri de yer alıyor.
Konuşmalar
Tarihçi Oktay Özel ve teyitçi Atakan Foça’nın art arda gelen krizlerle şekillenen geride bıraktığımız 25 yılı, muğlaklaşan gerçekliği, yeni gerçeklik biçimlerini, geleceğe dair çıkış arayışını Alevler Arasında Anka’nın Peşinde başlığı altında konuşacaklar.
Yangın Yerinde Sanat: Giriş, Gelişme, Sonuç isimli konuşmada ise yönetmen Emre Yeksan ve muhreç akademisyen Osman Şişman sanat yapıtının üretim, dağıtım, hamilik ve yorumlama eylemlerini üstlenen faillerin niyet ve temayüllerini çözümlemeyi, Yeksan’ın Park isimli videosu ve Erkal Uran’ın festival kapsamında gezilebilecek Leke isimli fotoğraf sergisinden yola çıkarak deneyecek.
Erkal Uran’ın küçük bir felaketten kurtulan negatifler ile hazırladığı fotoğraf sergisi Leke 21-29 Mayıs tarihleri arasında, konuşmalar ise 24-25 Mayıs tarihlerinde Goethe-Institut Ankara’da takip edilebilir.
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE BU YIL 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR
23-29 Mayıs 2025 tarihleri arasında on üçüncü defa sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanan Engelsiz Filmler Festivali’nin, Kısa Film Yarışması programında 15 film yer alacak.
Puruli Kültür Sanat tarafından gerçekleştirilen ve sinemaya eşit koşullarda erişim sağlamak amacıyla 23-29 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da Goethe-Institut’te yapılacak olan festivalin Kısa Film Yarışması’na 36 ülkeden 165 kısa film başvurdu. Yarışmada finale kalan filmler sinema yazarı Öykü Sofuoğlu, sinema yazarı Hasan Nadir Derin ve kurgucu Baran Bozdağ’dan oluşan seçici kurul tarafından belirlendi.
Finale kalan 15 kısa film açıklandı
Lam Can-zhao’nun, Çin’in güneyinde yer alan küçük bir köyde büyükbabasıyla yaz tatilini geçiren bir gencin beklentileri ve hayal kırıklıklarına odaklandığı filmi Bir Yaz Sonu Şiiri (A Summer’s End Poem), Magda Adamowicz’in unutulmuş bir eldiven tekinin peşinden giderek eski bir aşk hikâyesini anlattığı Bugün Tüm İsteğim (All I Want Today), Mahtab Pishghadam’in kamerasını, futbol takımındaki performansıyla dikkat çeken on yaşındaki Mahtab’a çevirdiği Derinde (Inside), Dilsu Atalay’ın çocukluğunda duyduğu bir şehir efsanesinin parçası haline gelen bir kadını konu aldığı Derlemek, Dolaşmak (Collected, Intertwined), Mehveş Topçuoğlu’nun dikkat çekmeyi başaramayan bir güvercinin kabul görme arayışını anlattığı Eko (Echo), Vlad Bolgarin’un yetenekli bir piyanist ve sekiz yaşındaki oğlunu takip ettiği Güneşin Altında (Place Under the Sun), Houcem Slouli’nin seyahat özgürlüğü ile vize bürokrasisi arasındaki çelişkilerde kaybolan Tunuslu bir gencin hikâyesini anlattığı Karanlığın Üç Tonunda (In Three Layers of Darkness), Kim Woonyoung’un kamerasını bir bakım veren ile eski bir müşterisi arasındaki ilişkiye çevirdiği Kuş (Bird), Alejandro Bordier’in insan ilişkilerinin karmaşıklığına odaklanırken hafızalarımızdan çıkıp gelen acı ve güzelliği de yakalamaya çalıştığı filmi Mayısın Son Pazarı (The Last Sunday in May), Cansu Baydar’ın Suriye’den kaçan ve İstanbul’un kaosunda birlikte yaşayan iki kardeşin hikâyesini anlattığı Neredeyse Kesinlikle Yanlış (Almost Certainly False), Philip Szporer’in, Afro-Amerikalı ünlü şair Cornelius Eady’nin şiir döngüsünden adını alan filmi Merhamet (Mercy), Hatem Emam’ın görevinden uzaklaştırılan bir resim öğretmeni ile oğlu arasındaki ilişkiye odaklandığı Sen Tavşan mısın? (Are You a Rabbit?), Luke J. Salewski’nin beklenmedik şekilde gerçekleşen bir doğum günü dileğiyle bir anda hayatı değişen görme engellinin mizahi hikâyesini anlattığı Sesli Betimleme (Audio Description), Mahdi Hadizadeh’in yönettiği, patronlarından aldıkları emirle bir evi basan iki beceriksiz hırsızın komedisi Soygun Hikâyesi (The Story of a Theft) ve Faye Shu’nun, kendi kültürlerine uyum sağlayamayan ve geleceğe dair belirsizlikle birbirlerine bağlanan iki öğrenciyi izleyiciyle buluşturduğu Yapraklar (Foliage) filmleri, Engelsiz Filmler Festivali 2025 Kısa Film Yarışması’nda yer alacak.
Gözler Engelsiz Sinemanın Ödül Yolculuğunda
Kısa film türünün gelişimine katkı sağlamak ve bu alandaki üretimi artırmak için düzenlenen uluslararası Kısa Film Yarışması’nın finalistlerini Filmfest Dresden yönetmeni Anne Gaschütz, One World İnsan Hakları Film Festivali’nden Anna Skočdopolová ve muhreç akademisyen, müstafi yayıncı Osman Şişman değerlendirecek.
Jüri üyelerinin sahiplerini belirleyeceği En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri ile izleyicilerin oylarıyla belirlenecek İzleyici Ödülü’nün kazananları, 29 Mayıs Perşembe günü Goethe-Institut’ta yapılacak ödül töreninde açıklanacak.
Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen ve sinemaya eşit koşullarda erişim sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Engelsiz Filmler Festivali 2025, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hollanda Büyükelçiliği ve Goethe-Institut’ün katkılarıyla hayata geçiriliyor.
Program
Goethe-Institut
24 MAYIS
Kısa Film Yarışması Jürisi
Anna Skočdopolová
Anna Skočdopolová 2022’den bu yana One World Uluslararası İnsan Hakları Film Festivali’nin yapım ekibinde çalışmakta. Öncesinde, Çekya ve Hollanda arasında dönüşümlü olarak vakit geçirdiği dönemde Rotterdam ve Amsterdam’da uluslararası film festivallerinin işleyişi üzerine tecrübe edinme fırsatı buldu ve Leiden Üniversitesi’nde yarım dönem eğitim gördü. Prag’da Charles Üniversitesi’nde sinema eğitimi aldı. NIPOS-ARTAMA film departmanında çalışmasının yanısıra České vize festivali ve Noir Film Festivali’nin hazırlıklarında görev aldı.
Osman Şişman
Felsefe ve tasarım eğitimi aldı. 2017’ye dek üniversitelerde ders verdi. İnsan hakkı ihlallerine dair belgesel projelerine dahil oldu. Denemeleri XXI, Arredamento Mimarlık, Birikim gibi dergilerde yayımlandı.
Kısa Film Yarışması Seçici Kurulu
Öykü Sofuoğlu
1996’da Adana’da doğdu. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Paris VIII (Vincennes-Saint-Denis) Üniversitesi’nde Sinema Çalışmaları alanında yüksek lisans yaptı. Sinema eleştirmenlerine yönelik Berlinale Talents ve Locarno Critics Academy programlarına katılma şansı elde etti. Aktif olarak Altyazı Sinema Dergisi, MUBI Notebook, Sorociné, Senses of Cinema, Filmexplorer gibi mecralarda yazarlık yapıyor. Doktora eğitimine Paris Nanterre’de devam ediyor.
Hasan Nadir Derin
1975 yılında Ankara’da doğdu. Gazi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin aynı bölümünde yüksek lisans yaptı. 1990’ların sonundan itibaren kendi kurduğu web sitesi Sinema Manyakları başta olmak üzere Beyazperde ve Pera Sinema gibi web siteleri ile ve Altyazı Sinema Dergisi, Antrakt Haftalık Sinema Gazetesi, Agos Gazetesi gibi çeşitli basılı yayın organlarında sinema üzerine yazıları yayınlandı. 10 yıl boyunca Gölge e-Dergi’de yazdı. Radikal Gazetesi’nin 2000’li yılların sinema yazarı yarışmasında ilk 10’a kaldı. 2015 yılından beri SİYAD üyesidir ve Kanal B’de haftalık film yorumları yapmaya, Milliyet Sanat ve sinemamuzik.com gibi çeşitli medyalarda yazmaya devam etmektedir.
Baran Bozdağ
1993 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Marmara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Sinema sektöründe çeşitli alanlarda görev aldıktan sonra 2020 yılında Hollanda’ya taşındı. Kurucularından olduğu, İstanbul ve Den Haag merkezli, Chute Film Cooperative isimli deneysel film kolektifinde yazarlık ve programcılık yapıyor. Film yapım süreçleriyle ilgilenmekte, Judex Podcast isimli sinema podcastini hazırlamaktadır.